ESWT

ESWT – EKSTRAKORPORAL CHOKBØLGETERAPI – FOKUSERET CHOKBØLGEBEHANDLING

ESWT er en effektiv behandling mod overbelastningsskader og sene- og muskelskader. Operation af disse skader giver ofte dårlige resultater.

Fin effekt af behandling med ESWT (chokbølgebehandling) mod:

 • Hælspore
 • Achillesseneproblemer
 • Springerknæ
 • Tennisalbuer
 • Indklemningsfænomen i skuldre
 • Yderst effektivt ved manglende heling af brud
 • Særdeles effektiv ved behandling af Osgood Slatter, børne vækst zone problematik på knæ, achilles m.m.

Metoden har været i Danmark nu i mere end 15 år.

Vi har været med som de første siden 2003

Stadig bedre og bedre resultater pga. bedre og dyrere instrumenter samt nøjagtig dynamisk ultralydsscanning og derved diagnostisering.

De fleste internationale artikler viser en yderst positiv effekt af denne behandling mod nedenstående lidelser MED SUCCESRATER PÅ OVER 80 %. Største succes med:

Behandlingen af hælspore og achillessener

Vi arbejder som de eneste i Danmark med et chokbølge hoved, som er over dobbelt så kraftigt som de normale ESWT-hoveder. Desuden dækker vores instrumenter et 2,5 gange større areal end dem, der normalt benyttes. Der er begyndende evidens for, at jo større kraft, der påføres vævet, jo bedre er resultatet.

Nyeste teori

Man har i de irriterede områder (hælspore, springerknæ og tennisalbuer) fundet en meget høj koncentration af transmitterstofferne, Noradrenalin og P-substans, men ingen “irritationsceller”. Det tyder meget på, at der er tale om en uhensigtmæssig produktion af disse stoffer, som medfører en kemisk irritation af vævet. Teoretisk medfører dette et større vævsødem og derved nedsat blodcirkulation. ESWT-behandlingen er fokuserende og derved betragteligt kraftigere end RSWT (den radierende – som også rammer hud – hvorved trykbølgen nedsættes markant), den påvirker nerveenderne og er smertefuld. Hypotetisk øges nervetolerancen, da det gælder om at behandle så tæt på smertegrænsen som muligt.

Det er sandsynligt, at produktionen af nerotransmitterne nedsættes. Derved også ødemet. Blodcirkulationen og helingen vil på denne måde øges. Man har prøvet at behandle personer i lokalbedøvelse, hvor man har fundet, at der IKKE er nogen effekt af behandlingen. Det er altså essentielt, at der er en smerte ved behandlingen og derved en nervepåvirkning. Det er meget sandsynligt, at der er tale om er slags “nervemæssig hyperfunktion” ved disse sygdomme.

Naturligvis er der formodentlig tale om mange andre påvirkninger af forskellige enzymatiske processer, celler og stoffer, som det vil tage adskillige år at klarlægge.

På Google kan søges under: Clinical orthopaedics and related research eswt. Yderligere findes en meget fin beskrivelse på http://www.shockwavetherapy.ca/ og på http://www.shockwavedoc.com/ kan der læses mere.

Der kan endvidere søges på http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez under ESWT og f.eks. tendinosis/fasciitis plantaris (hælspore), hvor man kan se de nyeste internationale forskningsresultater på området.

Behandling

Selve behandlingen består i at sende 4 ultralydchokbølger pr. sekund mod forkalkninger, irritation, ødem eller arvæv i muskler, sener, senetilhæftninger eller irriterede slimsække.

Teorierne omkring behandlingen er kompleks, som kan læses ovenfor. Det primære er, at der ved behandlingen opstår en væsentlig energitilførsel til det skadede område. Der opstår derved en øget gennemblødning i vævet, men også på sigt ser det ud til, at der bliver dannet nye kar og derved en bedre blodcirkulation.

Helingen kan derved foregå på en mere hensigtsmæssig måde, specielt hvis man kombinerer den med den rette aflastning og genoptræningsplan.

De mere komplekse teorier kan læses på ovenstående link samt ovenfor. Der er ikke rapporteret om nogen bivirkninger ved denne behandling.

Behandlingen kombineres med en fornuftig aflastnings- og genoptræningsplan. Man må påregne fra 4 til 6 behandlinger, alt efter hvilken lidelse det drejer sig om.

Succesrater for forskellige behandlinger

 • Hælspore – over 85% succesrate
 • Achillessenetendinose – over 80% succesrate
 • Tennisalbuer – over 60% succesrate
 • Kalkskuldre – forkalkninger i musklerne og slimsækken i skulderen – over 80% succesrate
 • Trochanterbursitter- ca. 85% succesrate

Desuden god effekt på gamle kroniske sene/muskelskader og LØBERKNÆ: ca. 85 % succesrate.​